Vi stödjer inte webbläsaren Internet Explorer. Vänligen använd en annan webbläsare. 

Microsoft har ersätt Internet Explorer med webbläsaren Edge

Information om utmaningen

Visste du att hälften av Sveriges grundskolerektorer upplever att trafiksäkerheten utanför skolan är ett växande problem? Var femte rektor har bevittnat trafikincidenter eller olyckor vid skolan. Samtidigt visar forskning att elever som tar sig till skolan själva genom att gå, cykla eller åka kollektivt inte bara blir mer självständiga utan också presterar bättre i skolan. Detta skapar en möjlighet för kommuner att stärka trafiksäkerheten och samtidigt främja hållbara transportalternativ.

På egna ben är ett initiativ som syftar till att få elever i åk 4–6 att aktivt välja hållbara transportsätt – som att gå, cykla eller åka kollektivt, istället för att ta bilen. Genom att delta i projektet får ni möjlighet att förbättra trafiksituationen utanför skolorna och samtidigt bidra till ett hållbart samhälle. Eleverna får dessutom chans att stärka sitt självförtroende och utveckla sina kunskaper inom områden som hälsa, trafiksäkerhet och miljö. För pedagogerna blir På egna ben ett bra lektionsverktyg för att arbeta med det centrala innehållet i Lgr 22.

Projektet genomförs av Västtrafik och kommuner i Västra Götaland och Halland län har möjlighet att delta med sina skolor. Genom att vara med i På egna ben bidrar ni till att skapa en tryggare och mer hållbar skoltrafik – en fråga som är viktig för både kommunens invånare och samhällsutvecklingen i stort.

Det innebär utmaningen för din kommun

Under höstveckorna 37–41 är skolorna med i en spännande poängjakt där eleverna tävlar om fina priser. Genom aktiviteter som fokuserar på hälsa, trafiksäkerhet, miljö och hållbar utveckling får eleverna både kunskap och erfarenheter som de kan använda i sin vardag.

För er som kommun är deltagandet ett konkret sätt att främja hållbar utveckling, förbättra trafiksäkerheten och engagera elever och skolor i viktiga samhällsfrågor. Projektet stämmer väl överens med de nationella målen för hållbar utveckling och är ett utmärkt verktyg i kommunens arbete för att skapa ett mer hållbart och trafiksäkert samhälle.

Varje kommun som är med i På egna ben behöver en lokal projektledare. Kommunprojektledaren ansvarar för att rekrytera klasser och har löpande kontakt med skolorna i kommunen. Personen ansvarar även för att distribuera startpaket till deltagande klasser samt ta fram och dela ut priser. Allt tryckt material produceras av Västtrafik och skickas ut med post till skolorna i god tid innan utmaningen startar.

Instruktioner för uppgifterna du har i rollen som kommunprojektledare finns i våra användarmanualer. 

Användarmanualer för kommunprojektledare

Tillsammans kan vi skapa en positiv förändring – för eleverna, för trafiksäkerheten och för hållbarheten. Anmäl din kommun och låt På egna ben bli en del av ert arbete för en tryggare och mer hållbar framtid!

Mer information

Har du fler frågor om På egna ben? Mejla Västtrafiks projektledare Marie Ringfeldt-Jensen på Marie.Ringfeldt-Jensen@vasttrafik.se  

Anmälan din kommun från 13 januari

Anmälan för kommuner till årets utmaning är öppen från 13 januari till 25 mars 2025. 

Anmäl din kommun

Anmälan för klasser

Anmälan för deltagande klasser öppnar 29 april. Mer information kommer i början av året.

Anpassning till läroplanen

Utmaningen är tänkt att integreras i den dagliga undervisningen och ska inte ta någon extra tid i anspråk. Övningarna är anpassade till läroplan för grundskolan, föreskoleklassen och fritidshemmet (LGR 22) och består av både praktiska moment och diskussioner.

Poängjakten

Barnen får poäng genom att gå till och från skolan och genomföra övningar. Som pedagog handleder du övningarna och rapporterar in klassens poäng varje vecka via hemsidan. Rapporteringen ska ske måndagen efter avslutad etapp senast klockan 23:59.

Vanliga frågor om poängrapportering 

Priser

Priser delas ut till de tre klasser som samlat ihop flest poäng vid utmaningens slut. Priser lottas även ut under varje veckas etapp, för att motivera eleverna under perioden. För att klassen ska vara med i utlottningen av etappriserna behöver den ha passerat kvalgränsen, vilket är 80 procent av maxpoäng per vecka.

Övningarna

På hemsidan finns ett stort antal övningar kring klimat, närmiljö, hälsa och säkerhet i trafiken. Till varje område finns också fördjupande faktablad för lärare och elever. Vi rekommenderar er att börja med övningen Startövning.

Hemsidan

Som pedagog använder du hemsidan för att anmäla din klass till utmaningen, hantera klassens uppgifter och rapportera in veckopoängen under perioden som tävlingen pågår. Instruktioner för uppgifterna du har i rollen som pedagog finns i våra användarmanualer.

Användarmanualer för pedagoger

Hjälp barnen samla bonuspoäng

Barnen kan samla bonuspoäng genom att vårdnadshavare, syskon och vänner också väljer ett alternativ till bil för att ta sig till skola eller jobb. Elever som får en närstående att gå, cykla eller åka kollektivtrafik till och från jobb eller skola tilldelas en bonuspoäng per dag.

Följ tävlingen

Som närstående kan du på hemsidan följa hur det går för klassen, hur långt man gemensamt har gått och hur många ton koldioxid som besparats miljön under utmaningen. Här kan du också ta del av de övnignar som klassen gör tillsammans i skolan.