Uppgift 1: experter
Dela in klassen i grupper om fyra till fem elever. Varje grupp väljer ut en faktasida som de läser in sig på. Flera grupper kan arbeta med samma text. Grupperna kan välja mellan följande sidor:
- Växthuseffekten
- Koldioxid
- Hållbarhetsbegreppet
- Marknära ozon
Den första uppgiften är att enskilt läsa igenom hela texten. Gruppen diskuterar vad man uppfattar att texten handlar om. Varje elev läser texten ytterligare en gång, stryker under det viktigaste och skriver kommentarer i kanten. Gruppen ska sedan försöka skapa en bild över det texten handlar om på ett stort ark. De kan både rita och skriva ner nyckelord. Uppgiften är att med bildens hjälp förklara vad faktasidan handlar om. Bilderna sätts upp i klassrummet.
Uppgift 2: lära mer från andra
Bilda tvärgrupper som innehåller minst en elev från varje ursprungsgrupp. Tvärgrupperna ställer sig vid var sin bild. Uppgiften är att lära sig så mycket som möjligt från de andra gruppernas bilder. Den som varit med och gjort bilden förklarar för de andra vad bilden föreställer. Bildens innehåll diskuteras. När man är klar med en bild går man vidare till nästa.
Uppgift 3: tänka och förklara
Varje elev ska själv tänka igenom följande frågor och se till att han/hon kan förklara dessa med hjälp av bild och text. Låt gärna eleverna arbeta i par.
- Vad menas med växthuseffekt?
- Vad menas med förstärkt växthuseffekt?
- Vad beror den förstärkta växthuseffekten på?
- Vad kan den klimatförändringen leda till?
- Vad görs i världen för att begränsa klimatförändringen?
- Vad kan man göra som privatperson?
Eleverna tar fram ett underlag som de kan ha när de förklarar ovanstående för en vuxen. De kan rita av delar av de bilder som finns på väggarna, skapa helt nya bilder och skriva upp nyckelord som de tycker är viktiga. De väljer själva om de vill förklara för en förälder, mormor, personalen på fritids eller någon annan. Berätta för klassen att ni kommer diskutera hur redovisningarna för de vuxna har gått, vilka samtal man haft och hur de vuxna reagerat när de kommer tillbaka till skolan.
Avsluta arbetet med att diskutera de vuxnas reaktioner. Vad säger vuxna om klimatfrågan? Vad tänker eleverna själva nu när de förhoppningsvis förstår vad man pratar om på TV och i tidningar?
Centralt innehåll i ämnen åk 4-6 (LGR 22)
Bild
- Utveckla förmåga att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.
Centralt innehåll:
- Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.
Biologi
- Utveckla kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och människokroppen.
- Utveckla förmåga att använda biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör miljö och hälsa.
Centralt innehåll:
- Människans beroende av och påverkan på naturen med koppling till naturbruk, hållbar utveckling och ekosystemtjänster. Naturen som resurs och vårt ansvar när vi nyttjar den.
Fysik
- Utveckla förmåga att använda fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik och miljö.
- Utveckla kunskaper om fysikens begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och samhället.
Centralt innehåll:
- Energiformer samt olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön.
Geografi
- Utveckla kunskaper om geografiska förhållanden och mönster samt om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen.
Centralt innehåll:
- Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och mineraler. Var på jorden olika naturresurser finns och hur människors användning av resurserna påverkar landskapet och människans livsmiljöer.
- Hur val och prioriteringar på individ- och samhällsnivå kan påverka miljön och främja hållbar utveckling.
Kemi
- Utveckla kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen, i samhället och i människokroppen.
- Utveckla förmåga att använda kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör miljö och hälsa.
Centralt innehåll:
- Fotosyntes och förbränning som exempel på kemiska reaktioner i naturen.
- Fossila och förnybara bränslen och deras påverkan på klimatet.
- Kritisk granskning och användning av information som rör kemi.
Svenska och svenska som andraspråk
- Utveckla förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.
- Utveckla förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.
- Utveckla förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa.
Centralt innehåll:
- Olika former av samtal. Att lyssna aktivt, ställa frågor, uttrycka tankar och känslor samt resonera och argumentera i olika samtalssituationer och i samband med demokratiska beslutsprocesser.
- Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Disposition med inledning, innehåll och avslutning. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.
Teknik
- Utveckla förmåga att reflektera över olika val av tekniska lösningar, deras konsekvenser för individen, samhället och miljön samt hur tekniken har förändrats över tid.
Centralt innehåll:
- Konsekvenser av teknikval: olika tekniska lösningars för- och nackdelar för människa och miljö.