Vad är växthuseffekten?
När solen lyser på jorden blir det varmt. Det beror på att det runt jorden finns särskilda gaser som bildar en atmosfär, som i sin tur hindrar en del av värmen från att försvinna ut i rymden. När vi odlar tomater i Sverige gör vi det i stora växthus i glas som värms upp och hålls varma av solen. Glasrutorna fungerar på samma sätt för växthuset som atmosfären gör för jorden. Därför brukar gaserna som bildar atmosfären kallas för växthusgaser och uppvärmningen som sker på jorden för växthuseffekt.
Utan en atmosfär skulle värmen från solen försvinna ut i rymden och det skulle vara alldeles för kallt att bo på jorden. Utan växthuseffekten skulle det ha varit ungefär 35 grader kallare på jorden än det är i dag, och då hade förmodligen inget liv kunnat utvecklas (källa: Naturvårdsverket).
Locket blir för tjockt
Atmosfären, det vill säga det skyddande ”lock” runt jorden som växthusgaserna bildar, ser till att lagom mycket värme stannar kvar på jorden. Det som håller på att hända nu är att atmosfären blir tätare och därför blir det allt varmare på jorden. Det är vårt sätt att leva som gör atmosfären tätare. När vi till exempel kör bil som drivs på bensin bildas gasen koldioxid. När för mycket koldioxiden släpps ut i luften blir en del av det kvar i atmosfären som omger jorden.
Desto fler bilar som kör på fossila drivmedel, desto mer avgaser släpps ut i luften. Och ju mer avgaser vi släpper ut desto mer koldioxid kommer ut i luften, som gör atmosfären som omger jorden tätare. En del av den värme som tidigare letade sig igenom atmosfären och ut i rymden blir nu kvar på jorden och det blir varmare. Detta brukar kallas att växthuseffekten förstärks.
Bilar och maskiner är inte bara bra
Människan har använt kol som bränsle i över trehundra år. För ungefär hundra år sedan började vi också använda olja och naturgas för att värma våra hus, driva maskiner och köra bilar. I miljontals år har växt- och djurdelar lagrats under högt tryck i marken eller på havsbotten och omvandlats till kol, olja och naturgas. Dessa brukar kallas för fossila bränslen. Fossila bränslen innehåller grundämnet kol som omvandlas till gasen koldioxid när vi kör bil eller värmer våra hus. Förbränning av fossila bränslen är idag den största orsaken till att växthuseffekten förstärks.
En del av koldioxiden fångas upp av växterna igen. Problemet är att växterna inte kan ta hand om all koldioxid som släpps ut i luften. Dessutom tar vi hela tiden bort växtlighet som är det naturliga sättet att ta upp koldioxid på genom att hugga ner skog.
Koldioxiden kan finnas kvar i luften i upp till hundra år. Ju mer koldioxid det finns i luften, desto varmare blir det på jorden. På grund av den ökade mängden koldioxid stiger temperaturen just nu mer än vad den har gjort på 10 000 år.
Vad händer i framtiden?
FN har gett en grupp klimatforskare från hela världen i uppdrag att titta på hur klimatet förändras på grund av växthuseffekten. Forskarna varnar för hur jorden kommer att se ut i framtiden om vi inte ändrar vårt sätt att leva. Vi måste minska våra utsläpp av koldioxid och vi måste göra det ganska snabbt.
I framtiden kan det bli för varmt, upp emot 50 grader en sommardag i Spanien och närmare 60 grader i Nordafrika. Blir det så varmt, blir det jobbigt för oss människor att leva. Även många djur och växter påverkas och vissa arter kommer försvinna helt.
Om jordens medeltemperatur stiger smälter isar i glaciärer, som gör att havsnivån stiger. Många länder riskerar då att översvämmas. Högre temperaturer kan också leda till fler stormar, kraftigare regn och torka. Klimatförändringarna är svåra att förutse och idag vet ingen exakt vad som kommer hända. Klimatforskarna säger därför att vi behöver vara försiktiga.
Cykla och ta tåget när du kan
Tänk på växthuset igen. När det blir varmt i ett växthus kan man öppna ett fönster. Det kan vi inte göra i atmosfären. Därför är det bra om vi alla kan bidra till att temperaturen på jorden inte ökar för mycket. Varje gång du cyklar eller tar tåget istället för att åka bil hjälper du till att minska växthuseffekten. Ett annat bra tips är att stänga av lampor och apparater som inte används.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Om var och en bidrar, blir effekten stor. Om alla väntar på att någon annan ska göra något blir det alltför snabbt alltför varmt.