På Egna Ben På Egna Ben

För dig som pedagog

På egna ben handlar om att ge eleverna värdefull kunskap om hållbara resor, miljö, hälsa och trafiksäkerhet – i en ålder där många beteenden fastläggs. Under de veckor som På egna ben pågår kommer dina elever att skaffa sig värdefull kunskap om hållbara resor, miljö, hälsa och trafiksäkerhet.

Samtidigt som På egna ben är uppbyggt kring lustfyllda tävlingsmoment, tar den samtidigt klassen igenom delar av det centrala innehållet i Lgr 22. Utmaningen ska inte ta någon extra tid i anspråk, utan integreras i den dagliga undervisningen. Övningarna kan användas i flera olika ämnen och innehåller både praktiska moment och spännande diskussioner.

Poängjakten

Vår vision är att alla barn ska lära sig om hållbara resvanor och få kunskaper om miljö och hälsa. För att göra utmaningen rolig och spännande är den konstruerad som en poängjakt. Poäng får barnen dels genom att gå till och från skolan, dels genom att göra övningar. Det är du som pedagog som handleder övningarna och rapporterar in klassens samlade poäng varje vecka via hemsidan.

Motivation

Förutom de priser som delas ut när utmaningen är klar kan klassen även vinna etappvinster varje vecka. Det är ett bra sätt att få barnen att peppa varandra och hålla motivationen uppe. De kan också behöva påminnas om det, speciellt regniga dagar när det inte lockar att vänta på bussen eller gå hem under paraplyet.

Övningarna

Här på hemsidan finns ett stort antal övningar kring klimat, närmiljö, hälsa och säkerhet i trafiken. Till varje område finns också faktablad för både lärare och elever.

Vi rekommenderar er att börja med övningen Startövning. Att välja den säkraste skolvägen är viktigt för att eleverna på ett tryggt sätt skall kunna fullfölja utmaningen. I övrigt har du stor frihet att improvisera och integrera På egna ben med din undervisning. Allt pedagogiskt material är anpassat till kursplanemålen.

Hur rapportar jag in poäng?