På Egna Ben På Egna Ben

Motion

Varför behöver kroppen röra på sig?

  • Kroppen växer tills man är ungefär 18 år. Varje dag bildas många nya celler i kroppen. De behöver träna sig så att de kan utföra sitt arbete på ett bra sätt.
  • När kroppen får motion så mår hjärnan bra. Vissa hormonhalter i kroppen hålls i bättre balans när man motionerar regelbundet. Hormoner styr väldigt mycket i kroppen och påverkar bland annat hjärnan. Därför ger motion till exempel bättre djupsömn.
  • Vuxna kroppar behöver motion för att må bra. Kroppen är gjord för att användas och den mår inte bra av att bara vara stilla. Barnkroppar mår inte heller bra av för lite rörelse men förutom att de skall hålla igång sig på samma sätt som vuxna skall de dessutom tränas för att orka bli stora och gamla utan att ”gå sönder” för tidigt. För lite motion kan ge så svagt skelett att man kanske inte kan arbeta eller motionera som man vill när man är vuxen.
  • Motion gör att man förmodligen kommer att leva längre. Skelettet, lungorna, hjärtat, blodådrorna, ja faktiskt hela kroppen fungerar bättre och längre om den används ofta, det vill säga får motion.
  • När man motionerar avger kroppen ämnen som påverkar hjärnan så att man blir mindre rädd för framtiden och känner mindre oro.
  • Muskler som inte används krymper. När en astronaut är i rymden så behöver hon eller han inte använda sina muskler så mycket. Ingen tyngdkraft – man kan sväva fram istället för att gå. Då krymper musklerna. Astronauter i tyngdlöshet måste träna varje dag för att bromsa muskelminskningen.

Hur skall man motionera?

Den som är aktiv i någon idrott får förmodligen tillräcklig motion om träningen sker oftare än en gång i veckan. Den som inte utövar någon idrott bör röra sig minst en halvtimma per dag för att bygga upp sin kondition. En 15-minuterspromenad till skola eller arbete och en 15-minuterspromenad hem är bra. Det skall vara raska promenader så att pulsen ökar märkbart.

Om man väljer att promenera istället för att idrotta bör man försöka ge även överkroppen sin träning. Simning, badminton, gympapass eller något liknande är ett bra komplement.

Pensionärer som börjar träna regelbundet får bättre hälsa och det gäller naturligtvis även alla andra. Barn och ungdomar bör dessutom motionera av ytterligare två skäl:

  • Dels byggs deras skelett upp och mognar. Skall det bli starkt och tåligt krävs kroppsrörelse.
  • Dels skaffar de sig vanor som kommer att påverka deras fortsatta liv. En kropp som är van att röra sig kommer förmodligen att fortsätta att trivas med det.