Att resa tillsammans
Att resa med kollektivtrafiken
Att resa kollektivt innebär att resa tillsammans med buss, spårvagn, tåg, eller båt. Jämfört med att resa med bil så sparar man på att resa tillsammans en massa koldioxidutsläpp.
Gå och cykla till hållplats
Det är en bra start på dagen att gå eller cykla till hållplatsen – du får frisk luft och lite extra motion på köpet! Kom ihåg att du inte kan ta med din vanliga cykel på bussen eller spårvagnen, så se till att låsa fast den ordentligt vid hållplatsen. Om du har en hopfällbar cykel kan du ta med den på bussen eller spårvagnen om det finns plats. På båt och tåg är det helt okej att ta med sig sin cykel i mån av plats.
När det är mörkt ute, se till att bära reflexer så att både andra trafikanter och föraren ser dig ordentligt. Om du känner dig osäker är det alltid bra att gå eller cykla tillsammans med en vuxen eller en kompis.
Att vänta på kollektivtrafiken
När du ska resa med kollektivtrafiken är det viktigt att komma till hållplatsen i god tid.
Om du reser med buss eller spårvagn är det bra att veta att fordonet inte alltid stannar automatiskt vid hållplatsen om ingen ska på eller av. För att hjälpa föraren att se att du vill åka med, ställ dig synlig på hållplatsen. Särskilt när det är mörkt är det viktigt att bära reflex för att synas väl.
Att kliva på
Om du reser med buss ska du som regel kliva på genom framdörren. De gäller däremot inte de som reser med barnvagn, rullstol eller rullator, dom ska gå på i dörren med orange ram som oftast är placerad i mitten av bussen. Kom ihåg att låta de som är ombord gå av innan du kliver på. Ställ dig vid sidan om dörrarna och hälsa gärna på föraren när du kliver på. Visa din biljett eller skolkort för läsaren när du går ombord.
Reser du med spårvagn eller tåg så får du gå på i vilken dörr du vill och reser du med båt kliver du ombord via landgången. Visa ditt kort för läsaren när du kliver på. Om du har en mobilbiljett behöver du bara visa upp den vid en biljettkontroll. Om du reser med tåg och ibland med båt så går ombordpersonalen runt och kollar alla resenärers biljetter.
Det är viktigt att du visar din biljett när du kliver på. På så sätt visar du att du har en giltig biljett och det gör även att det går att hålla räkningen på hur många det är som reser med en viss tur. Kom ihåg att om du har glömt ditt skolkort kan du ändå resa till dagens första lektion, men se till att fråga i skolexpeditionen efter en tillfällig biljett för din hemresa.
Under resan
Du har kanske sett att det finns säkerhetsbälten ombord på vissa bussar? Om det finns säkerhetsbälten ombord, se till att använda dem för din egen och andras säkerhet – faktiskt är det samma regler som när du åker bil. Du har kanske också sett att det finns särskilda platser i kollektivtrafiken utmärkta för vissa människor, som äldre, gravida eller de som använder rullstol. Om det finns andra lediga platser i kollektivtrafiken, låt dessa platser vara lediga för dom.
Om du är hungrig eller törstig kan du äta eller dricka något, men tänk på att inte äta och dricka något som stör de andra i kollektivtrafiken.
Att lyssna på musik eller titta på film kan vara ett bra sätt att fördriva tiden när man åker kollektivt, men glöm inte att använda hörlurar så att du inte stör dina medresenärer.
Om du behöver hjälp under resan, tveka inte att fråga föraren eller ombordpersonal. Men passa på att göra det medan fordonet står stilla så att du inte ramlar och så att föraren kan fokusera på färden.
Att kliva av
När du närmar dig din hållplats, kom ihåg att bussen och spårvagnen inte alltid stannar av sig själv om ingen ska av eller på. Tryck därför på stopp-knappen i god tid så att föraren vet att du ska av. Föraren ska köra mjukt och försiktigt, men för att vara extra säker är det bäst att vänta med att resa dig upp tills fordonet har stannat helt. När du kliver av bussen eller spårvagnen, vänta tills den har åkt iväg innan du korsar vägen eller spåren så att du kan se ordentligt och korsa säkert.
Om du reser med tåg eller båt så behöver du inte göra föraren uppmärksam på att du vill kliva av.
Källa: https://www.vasttrafik.se/om-vasttrafik/blogg/nyborjarguide-i-kollektivtrafiken/